Formula 1 VPN-Suomi

Luokittelematon

Aloitetaan liemestä

29.04.2012, kokki Galleria

Koska tämän blogin uusi tarkoitus on kirjoittaa perinteisestä, herkullisesta ja terveellisestä ruuasta, ei voisi olla parempi lähtöpiste kuin kotona tehty liemi. En tiedä jos suomen kielessä on sellainen sanonta, joka ilmaisee parantavan voiman liemestä, mutta yksi eteläamerikkalainen sanonta on ”liemi herättää kuolleita.” Liemi tehdään helposti omassa keittiössä lihan, kalan, tai kanan luista, ja sen käyttö lievittää kipeää kurkkua, hoitaa sairasta ja tuo ytyä pyttyyn.

Liemet ovat tärkeitä osia perinteisissa ruuissa; ne käytetään runsaasti kastikkeissa, keittoissa, ja patoissa. Ennen vanhaan eläimet teurastettiin paikallisesti, ja mitään ei mennyt hukkaan. Luut, kaviot, potkat, raadot, ja sitkeät lihat menivät liemikattilaan, ja niistä tuli herkullistä ja erittäin ravitsevaa ainesta. Nykyisin on hyvin yleistä ostaa yksittäisiä paloja lihaa kaupasta tai napata valmisruokia, ja liemen tekeminen ja käyttö on käytännöllisesti katsoen kadonnut keittiöstä.

Jos väität, että sinä käytät säännöllisesti lientä keittiössä, koska ostat niin sanottua lientä, joka tulee pienestä rasiasta tai purkistä kaupasta, sitten voin luvata sinulle, että tämä on täysin eri tuote, joka ei liity ollenkaan liemeen. Se on jäljennös, joka on täynnä moderniaromeja, ja se ei sisällä ravinteita, joita saat runsaasti käyttämällä aitoa luulientä. Mutta keskustellaan tästä taas seuraavassa merkinnässä. Nyt keskitytään aitoon tavaraan.

Se, että liemi parantaa sairasta, ei ole pelkkä kansanomainen uskomus. Liemi sisältää runsaasti mineraaleja, joita kehosi voi käyttää ja imeytyä helposti tässä muodossa. Luuliemessä on kalsiumia, magnesiumia, fosforia, piitä, rikkiä ja hivenaineita. Se sisältää myös purettua materiaalia rustosta ja jänteistä, kuten glukosamiinia, joka myydään kalliina lisäravinteena kauppoissa niveltulehdusta varten. Kun luuliemi jäähtyy, se hyytyy, joka osoittaa, että siinä on liivatetta. Liivate on erinomainen tuki ruoansulatukseen. Tämä lista liemen hyötyjä voisi varmasti jatkua, mutta haluan tulla liemen tekemiseen. Artikelin lopussa löytyy linkki, jolla voi lukea lisää liemen merkityksestä.

Minun mielestä mitään ei voisi olla helpompaa kuin kanaliemen tekeminen. Tarvitaan vain iso kattila, kanaluita, perusvihanneksia, vettä, ja etikkaa.

Helppo kanaliemi

1 broileri, tai 3 (marinoimatonta) koipireisiä, tai valikoima kanaluita, jalkoja ja kauloja
3.5 l vettä
2 rkl etikkaa
1 iso sipuli
2 kuorittua porkkanaa
3 sellerin vartta
1 nippu persiljaa

Silppua porkkanat, sipuli, ja sellerin varret isoiksi paloiksi, kuten kuvassa. Laita kana tai kanapalat, vesi, kaikki vihannekset paitsi persilja, ja etikka isoon teräskattilaan. Anna olla 30 min. – 1 tunnin. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois pinnalta. Alenna lämpö, laita kansi, ja anna hautua hiljalleen n. 6- 8 tuntia. Mitä pidempään se saa hautua, sitä täyteläisempää siitä tulee. Noin 10 minuuttia ennen lopettamista, laita persilija kattilaan. Tämä lisää vielä kivennäisiä liemeen.

Siivilöi liemi kulhoon ja jäähdytä jääkapissa yö. Kuori rasva, joka tulee pinnalle. Liemi säilyy suljetuissa astioissa jääkapissa noin viikon. Pitempää säilytystä varten laita liemi pakastimeen. Jos käytit broileria tai koipireisejä, voit erottaa lihan pois luilta ja käyttää sitä esim. salaateissa, voileipissä, keittoissa, tai curryissa.

Tiedon lähteet:

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *