Lainaa.com

Luokittelematon

tää ei oo lientä (aloitetaan liemestä-jakso 2)

06.05.2012, kokki

Edellisessä merkinnässä kirjoitettiin kotitekoisesta liemestä ja sen ravinnollisista hyödyistä. Todettiin, että liemen tekeminen on yleisesti ottaen kadonnut kotikeittiöstä, vaikka se on ollut perinteisesti erittäin tärkeää ruokakulttuureissa kaikkialla maailmassa. Tätä nykyä on hyvin yleistä ostaa liemituotteet kauppoista, jos liemimakua toivotaan. Mutta sitten pitää kysyä onko liemen tarkoitus vain lisätä makua ruokiin? Varmasti ei!

Luuliemi on superruoka. Kuten mainitsin viimeisessä merkinnässä, se sisältää runsaasti tärkeitä ravinteita, jotka parantavat kehosi. Siitä tulee useita kivennäisiä, kuten fosforia, kalsiumia, ja magnesiumia, sellaisessa muodossa, jota elimistösi on helppo käyttää. Aito luuliemi sisältää myös kollageenia, eli gelatiinia, joka on hyvin hyödyllistä suoliston ja ruuansulatuksen ongelmiin. Sen takia luuliemet muodostavat Tri. Natasha Campbell-McBriden ’Gut and Psychology Syndrome,’ eli GAPS, ruokavalion pohjan. Ja koska luuliemessä on sekä rustoa että aminohapot proliinia ja glysiiniä, se on hyvä tuki nivelreuman hoidossa.

Nämä ominaisuudet tulevat siitä, että eläinten luut keitetään hitaasti monta tuntia; siis luuliemen valmistus tekee eläinten luista hyvin arvokasta ruoka-ainetta ihmisille. Valitettavasti tämä perinteinen ja ravitseva ruoka on korvattu moderniversiolla, joka ei anna samoja hyötyjä. Se on hyvä esimerkisi miten modernielämän kiireellisyys saa meidät unohtamaan perinteiset viisaudet.

Katsotaan lyhyesti miten moderni liemituotteet poikkeaa perinteisestä tuotteesta. Ensiksi, katsotaan mistä koostuvat liemikuutiot. Sen ainekset ovat:

Suola, kasvirasva, arominvahventeet (natriumglutamaatti, -guanylaatti, -inosinaatti), hiivauute, naudanlihauute 2,9%, aromi (mm. sipuli), ekstra-neitsytoliiviöljy 2,0%m maltodekstriini, väri (E 150c), porkkanauute.

Huomasitko, että tämä lista on täynnä aromeja, ja että, se ei sisällä yhtään liemen ainesta. Aito liemi tehdään luista, perusvihanneksista, etikasta, ja vedestä. Liemeen ei kuulu kasvirasvaa eikä värejä eikä aromeja! Minun mielestä ei kannata kutsua tätä ’liemeksi.’ Tästä listasta on selvää, että ei saa yhtään ravintoa näistä kuutioista. Ja sitä paitsi tämä modernituote on ihan epäterveellistä, kun se sisältää haitallisia aromeja, kuten natriumglutamaattia.

Siis ennen kuin kääntyt näihin modernituotteihin, koska se on nopea ja helppo, kannustan sinua tekemaan omaa lientä aidoista luista. Se ei oikeastaan ole niin kova homma, ja lopputulos tuottaa useita ravinteita ja terveyshyötyjä. Voit tehdä kerralla suuren määrän lientä ja laita jonkun määrän pieniin muoviastoihiin pakastimeen, jotta sinulla on aina lientä käyttövalmiina.

Jätän teille helpon porkkanakeiton reseptin, joka käyttää hyväkseen kotitekoista kanalientä.

Helppo Porkkanakeitto
2 kuorittua porkkanaa
5 dl kotitekoista kanalientä
5 dl vettä
suolaa ja pippuria

Silppua porkkanat isoiksi paloiksi ja keita ne vedessä 1 – 2 tuntia, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää kanalientä ja kuumenna. Sekoita kaikki sauvasekoitimella ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Tarjoile hieman (täysrasvaisen ja maustemattoman) jogurtin tai hapankerman kera.

Lähteet

,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *